tab logo

Gilbert-Ash Completes Extensive Refurbishment of Woking Landmark, Victoria Gate

23 | March | 2018

Gilbert-Ash has recently completed the redevelopment of a £12.8m stand-out commercial office building, Victoria Gate, for Aviva Investors. Working alongside the original designers of the building, international design practice Scott Brownrigg, the construction of the BREEAM Excellent building has ensured it stands in harmony with its surroundings in Woking’s town centre, whilst truly transforming the internal modern experience for its occupants.

Victoria Gate

Photo by Hundven Clements 

Each level of the eight-storey commercial office and retail accommodation has been extended through carefully cantilevered floor plates, and the addition of a new floor, increasing the building capacity by 25%. By replacing the original pitched roof, the additional floor now incorporates an open roof terrace enabling an improved working environment for tenants including 360-degree views of the town.

The dynamic double height reception area is set back at ground and first floor levels from the main building façade; highlighted with a high-end anodized finish. The revitalised building has been stripped back to its original frame to reveal a modern, progressive exterior, adding to its aesthetic appearance and increasing its appeal to the competitive commercial market.

Emmett Holmes, Gilbert-Ash Project Manager, commented, “It has been a very enjoyable experience working closely with Aviva Investors and Scott Brownrigg to refurbish and truly revive Victoria Gate, providing a stand-out, flexible space for its occupants. With a comprehensive extension, innovative façade and carefully considered fit out, we are proud of the unique working environment created in the heart of Woking.”

A stunning full height, glazed atrium has been created at the centre of the scheme, flooding the lower floors with light. A curtain wall system with high-specification glass was also incorporated, enhancing the office experience for the building’s end-users.

Ed Hayden, Scott Brownrigg Director responsible for the design said: “We were very excited to be given the opportunity to revisit one of our original office developments from 1985 and bring it into the 21st Century with Gilbert-Ash. The original building provided cutting edge office space in the 1980’s and we were charged with re-imagining how the building could evolve for 2018 and recent developments in BCO standards.”

As well as standout collaborative relationships with Aviva Investors and Scott Brownrigg, Gilbert-Ash also worked closely with the local council to ensure Victoria Gate connected effortlessly to the district’s heating system, reflecting Woking’s green agenda and sustainable commitment.

Highly detailed design, advanced logistical planning and development goes into every Gilbert-Ash project, with the team skilled in delivering the finest quality projects in the UK and globally.